Hälsa

Några hälsoperspektiv som behöver lyftas fram

Denna sida skrevs tillsammans med min dåvarande sambo. Principerna är fortfarande relevanta för mig. Numera äter jag dock fisk ännu mer sällan.

Innehållet nedan skrevs 2017-12-03


Det är självklart att motion är bra för hälsan, därför nämner vi inte motion mer än så här. Nackdelarna med att röka och kröka behöver inte heller nämnas mer. Vi fokuserar istället på kosten och dess näring, men först lite om det själsliga och mentala området.


Ett starkt immunförsvar är a och o, som i sin tur är beroende av näring. Därför fokuserar vi mycket på näringen, men dålig hälsa kan även bero på vad man har med sig från tiden före sina medvetna minnen. Det är en del av det själsliga perspektivet, som har större betydelse för hälsan än de flesta tror. Även mentala och emotionella delar från senare tid påverkar förstås, såsom våra nuvarande övertygelser.

Vissa författare hävdar att vem som helst med övertygelsens kraft kan uppnå superkarriär och rikedom, men vi flörtar inte med läsarna på det viset. Vi håller oss till hälsans område men instämmer i att övertygelse är viktigt — det är särskilt viktigt att INTE vara övertygad om att man saknar läkningsförmåga. Placebo hjälper bevisligen många att läka — på motsatt sätt kan tveksamhet hindra läkning.

På tal om placebo så har den västerländska skolmedicinen en överdriven pillerfokusering. Alltför mycket vård fokuserar på symptom och ofta missar man (verkar ibland inte ens försöka) att åtgärda orsaken. Även inom komplementärmedicinen finns det vårdformer som bara lindrar symptom, men i och med att andra vårdformer inom komplementärmedicinen verkligen botar många orsaker så finns det anledning för folk att överväga sådan vård vid behov.

Trots vår åsikt att pillerfokuseringen är överdriven så kan man överväga regelbundet näringstillskott i förebyggande syfte. Vi tror nämligen på larmrapporterna som säger att maten har fått försämrat näringsinnehåll på sistone, som en följd av utarmade jordar. Tills jordarna har återställts kan det finnas anledning att komplettera näringsintaget. Förhoppningsvis är behovet mindre för ekologisk mat.

Åtminstone minimeringen av fisk, som är en konsekvens av vår vegetariska kosthållning, gör att vi behöver komplettera näringsintaget. Det är ju allmänt känt att man får för lite omega-3 annars. De som avstår helt från fisk behöver komplettera ännu mera, några av dem väljer att äta särskilda alger (som innehåller EPA och DHA), men så strikta vegetarianer är inte vi.

När vi planerar inköp av vår fiskranson (vi äter fisk minst en gång i veckan, helst MSC-märkt) är det en balansgång att välja fisksort, eftersom fet fisk är bäst ur näringsperspektiv men innehåller relativt mycket gifter. Av de feta fiskarna väljer vi hellre makrill än tonfisk, därför att mindre fiskar har lägre gifthalt. Förresten tänker vi på klimatet också, när vi väljer annan fisksort för variationens skull (se ett exempel på klimat-mat-kalkylator). Ibland lyxar vi med lax och då väljer vi vildfångad, inte minst av djuretiskt skäl.

Att vi äter klimatsmart mat har relativt liten betydelse ur näringsperspektiv. Vi förstår att den personliga omställningen, som man gör för klimatets skull, är stor på kostsidan om man inte är vegetarian. Det är nog bäst att först ställa om så mycket som möjligt till vegetariskt (dock äta fisk ibland), för att sedan minska (inte avsluta) konsumtionen av mjölkprodukter.

När det gäller mjölkprodukter så är det främst de feta produkterna som behöver vara i fokus. Vi två tillsammans konsumerar ungefär 3 kg Bregott per år, inget annat smör eller margarin, och det är bara i undantagsfall som vi använder ost eller grädde hemma. Vårt huvudknep är att ha hummus på mackorna, utom på nybakat bröd. Det är svårt att avstå helt från matlagningsost och grädde, men till vardags har vi vant oss. Trots att det låter motsägelsefullt så har det underlättat för oss att vi dessutom tog tjuren vid hornen och drog ner radikalt på socker. En och annan dietkur gör också susen. Sådant förändrar nämligen preferenserna. Med bättre hälsa på köpet!

 

 
 
 
 
Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
 

 
Hjalmar Thulin
 

Ful design — vem bryr sig?